Franse uiensoep

Mam deze week zijn de uien in de aanbieding bij de Lidl. Oftewel uitgelezen kans om weer eens uiensoep te maken…..

Oké lieverd gaan we doen.

Soep maken is heel persoonlijk. Ik gebruik vaak een basisrecept en voeg daar zelf mijn eigen twist aan toe. Eventueel kun je iets meer toevoegen van de ingrediënten die je lekker vindt. De beste tip is en blijft regelmatig de soep proeven…….

Wat heb je nodig?

* 50 gr boter

* 1 kg uien (gepeld en in vieren gesneden en daarna in ringetjes)

* 2 teentjes knoflook (geperst)

* 2 liter vleesbouillon

* 2 blaadjes laurier

* snuf tijm (3 takjes tijm; ik heb zelf verse tijm in de tuin staan)

* 1 eetlepel bloem

* zelf vind ik een beetje pit in de soep lekker en gebruik ik 1 à 2 theelepel(s) sambal oelek

* flinke scheut port (naar smaak toevoegen)

* 2 theelepels grove mosterd

* paar takjes peterselie

Voor de broodjes:

* Sneetjes stokbrood

* handje geraspte kaas en/of Gruyère

Optioneel:

Ik vind zelf wat vlees in de soep toch wel erg lekker en

sukadelappen (500 gr) in stukjes gesneden of kleine reepjes spek

Wat moet je doen?

Verwarm de boter in een soeppan.

Voeg de knoflook toe en roer door en voeg daarna de uien toe. En laat de uien langzaam glazig worden. Doe de bloem over de glazig geworden uien en roer dit goed door.

Voeg daarna de bouillon toe en doe de laurierblaadjes en tijm in de bouillon. Optioneel kun je nu de sukadelappen of spekreepjes toevoegen en laat de soep een half uurtje pruttelen.

Maak de soep op smaak met eventueel sambal oelek, port en de grove mosterd.

Voor de broodjes:

Ik zit midden in een verbouwing van de keuken en heb nu geen oven tot mijn beschikking. Hoe heb ik dit opgelost?

Kant en klaar Frans stokbrood gekocht. Deze in stukjes gesneden en hierover de geraspte kaas en wat geraspte Gruyère gedaan.

Dit in een pan (op laag vuur) gedaan met een deksel erop.

Werkte prima!

Je kunt ook afbakstokbrood kopen (deze bakken volgens verpakking) in stukjes snijden en hierover de kaas doen en nog even terug in de oven zetten, zodat de kaas smelt.

Schenk de soep in een kom. Doe hier 1 broodje (of meer) in en maak af met takjes gesneden peterselie.

Eet smakelijk!