Indische bakso met een eigen twist
De bouillon heb ik gisteren al gemaakt. Deze heb ik 3 uur laten pruttelen. Dat is echt een feestje vind ik zelf. De keuken ruikt heerlijk door de geur van de bouillon.
Wat heb je nodig?
Voor de bouillon
* 2 liter water
* 2 steranijs
* 1 kaneelstokje
* 2 stengels bleekselderij
* 2 stengels lente-ui
* 3 teentjes knoflook gekneusd
* 2 sjalotjes gesneden
* 5 cm. gember in plakjes
* geraspte limoenschil
* de steeltjes van de koriander (de blaadjes gebruik ik morgen voor de garnering)
Het gehakt heb de avond voor het maken van de soep alvast gekruid.
Wat heb je daarvoor nodig:
* 750 gram (mager) rundergehakt
* 3 teentjes knoflook
Zelf heb ik er ook nog 2 theelepels sambal oelek en 2 theelepels ketjap manis aan toegevoegd.
Volgens de meeste recepten moet je het gehakt met de ingrediënten in de keukenmachine fijn draaien. Wij vinden de structuur van de ballen dan niet zo lekker.
Dus ik heb het gehakt met de ingrediënten gekneed en een nacht in de koelkast gezet.
Draai er de volgende dag grote ballen van. Bijna pingpongbal grootte.
Zeef de bouillon en zet de bouillon op het vuur. Voeg er runderbouillon blokjes naar smaak aan toe.
Je moet vooral vaak proeven….
Voeg de gedraaide ballen toe aan de bouillon. Wanneer de ballen gaan drijven zijn ze gaar.
Zelf vind ik het lekker om de bouillon te serveren en hierbij (een aantal van) onderstaande ingrediënten erbij te zetten, zodat iedereen zijn eigen soep kan personaliseren.
Wat je als garnering kunt toevoegen:
* gebakken uitjes
* taugé
* rode peper (gesneden in kleine stukjes) je kunt de rode pepers eventueel ook mee laten pruttelen in de bouillon
* paksoi (in reepjes gesneden)
* lente-uitjes (in kleine ringetjes gesneden)
* koriander (gesneden)
Eet smakelijk!