Knolselderijsoep met truffel
Een uitdaging gekregen van mijn collega: iets met knolselderij. Uitdaging geaccepteerd.
Bij de aardse smaken van knolselderij past truffel uitstekend.
De toevoeging van gerookte kalkoen en een stokbroodje met blauwschimmel maakt de soep wat mij betreft helemaal af!
Ook een prima soepje om tijdens de kerst op tafel te zetten.
Wat heb je nodig?
* 1 ui gesnipperd
* 2 teentjes knoflook
* 2 stengels bleekselderij in stukjes gesneden
* 1 kleine prei door de helft en halve ringen gesneden
* 2 middelgrote aardappelen geschild en in stukjes gesneden
* 1 grote knolselderij ⅔ in stukken gesneden en de rest brunoise gesneden
* 1 1/2 liter kippenbouillon
* 125 ml slagroom
* truffeltapenade
Voor de garnering
* truffelolie
* gerookte kalkoen in stukjes gesneden (kan ook met gerookte kip)
* lente-uitjes in ringetjes gesneden
* stokbrood/ kaiserbroodjes
* blauwschimmelkaas
* honing met witte truffel
Wat moet je doen?
Doe wat zonnebloemolie in een (soep)pan en fruit hierin de ui, knoflook, bleekselderij en prei glazig. Voeg de aardappel en knolselderij toe en roer dit nog een paar keer door.
Doe de kippenbouillon erbij en laat dit een half uur lekker pruttelen, totdat de knolselderij en aardappelen gaar zijn.
Zet ondertussen de oven aan om het stokbrood/ kaiserbroodjes af te bakken.
Pureer de soep en voeg naar smaak truffeltapenade toe. Ik hou persoonlijk erg van truffel dus heb er lekker veel in gedaan. En doe daarna de slagroom bij de soep.
Blancheer de brunoise gesneden knolselderij en doe dit bij de soep.
Snijd de stokbrood/ kaiserbroodjes (doormidden) in plakjes en doe hier wat blauwschimmelkaas op en doe het even in de oven, totdat de blauwschimmelkaas wat gesmolten is.
Doe de soep in een bord en druppel er wat truffelolie over (je kunt het ook weglaten) en voeg een handjevol gerookte kalkoen toe en wat lente-uitjes.
Serveer de soep met de broodjes met blauwschimmel en sprenkel hier wat honing met witte truffel over.