Tom kha kai

Een echte favoriet bij ons thuis en niet moeilijk te maken.

Wat heb je nodig?

* 400 gr kipfilet of kippendij (ik gebruik zelf het liefst kippendij, omdat dit minder droog wordt) in stukjes gesneden

* 2 liter kippenbouillon

* 400 ml kokosmelk

* 2 stengels citroengras (gekneusd)

* 1 teentje knoflook (gepeld en gekneusd)

* 2 rode pepers (pitjes verwijderd en in stukjes)

* 4 cm laos of gember (in reepjes)

* limoensap naar smaak

* 1 eetlepel (riet)suiker

* 2 à 3 el vissaus

* koriander (in stukjes gesneden)

Optioneel

* 200 gr champignonmix of shiitake (in stukjes)

* ¼ chinese kool (in reepjes)

* taugé

* lenteuitjes (in ringetjes)

Voeg toe wat je lekker vindt.

Wat moet je doen?

Ik vind het altijd heerlijk om op zaterdag al te starten met het maken van de soep/ bouillon.

Doe de kippenbouillon, gember, knoflook en citroengras (eventueel kun je de stengels van de koriander erbij doen) in een grote pan en laat deze minimaal 15 minuten pruttelen. Zelf laat ik het wel 2 uur pruttelen, zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Laat de soep niet te ver inkoken anders wordt de soep te zout.

Je kunt altijd water toevoegen om de soep te verdunnen.

TIP: proef de soep regelmatig

De volgende ochtend zeef ik de bouillon en zet de soep weer op het vuur.

Voeg de rode pepers en kip toe aan de bouillon en laat dit nog lekker even pruttelen.

Heb je ondertussen de tijd om de koriander en in mijn geval lenteuitjes te snijden.

Voeg de kokosmelk toe en laat het nog heel even pruttelen.

Breng de soep op smaak met de vissaus, limoensap en (riet)suiker.

Schenk de soep in een kom en voeg de optionele ingrediënten toe.

Eet smakelijk!